Autor |
Wiadomość |
kamila1988_a
Administrator
Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 157
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 15:15, 24 Sie 2009 Temat postu: Sprawdzone przepisy |
|
|
Myślę ze każdy lubi coś dobrego zjeść, jesli wiec macie sprawdzone przepisy zapraszam, podzielcie się tą dobrocią
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
kamila1988_a
Administrator
Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 157
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 16:41, 24 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
Gruszki w occie
Korzystając że mamy teraz porę na gruszki, skusiłam się by wypróbować przepis na gruszki w occie, i wiecie co? Są świetne, gorąco polecam
3 kg. niezbyt dojrzałych gruszek
1 kg cukru
1/2 l octu
Gruszki obrać, większe pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda.
Cukier zalać octem oraz dwoma szklankami wody, zagotować.
Zalewę ostudzić i zalać nią ułożone w garnku gruszki. Odstawić na cały dzień.
Na drugi dzień zlać syrop i zagotować. Gruszki wyłożyc do słoików, zalać ostudzonym syropem,
zakręcić słoiki, pasteryzować 20 - 25 min.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez kamila1988_a dnia Pon 16:24, 14 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
kamila1988_a
Administrator
Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 157
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 14:48, 25 Sie 2009 Temat postu: Brokuły z fetą i migdałami. |
|
|
Brokuł z fetą
A oto bym sie mogła pobić, gdy pierwszy raz spróbowałam nie mogłam sie od tej potrawy oderwać. Prosta, szybka,pięknie wygląda a smak nie powtarzalny.
Brokuł
Płatki migdałowe
Ser Feta
Sos czosnkowy
Brokuły gotujemy na parze, ale żeby nie były za bardzo miekkie.
Brokuły dzielimy na mniejsze cząstki.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni z solą.
Układamy na półmisku brokuły, na nich pokrojony w kosteczkę ser FETA, polewamy sosem czosnkowym i posypujemy prażonymi migdałami.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez kamila1988_a dnia Pon 16:25, 14 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
kamila1988_a
Administrator
Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 157
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 15:36, 02 Wrz 2009 Temat postu: Kanie w cieście |
|
|
Kotlety grzybowe
2 kanie
2 łyzki mąki żytniej, pszennej, kukurydzianej
jajko
szczypta wegety
przyprawy: sól, pieprz, papryka, majeranek, oregano, tymianek, pietruszka
olej do smazenia
Grzyby myjemy. Z jajek maki, wody robimy ciasto jak na nalesniki i mieszajac dodajemy przyprawy. Grzyby zanużamyw cieście i pieczemy z obu stron i gotowe, podajemy z chlebem lub ziemniakami.
Prosze o komentarze sprawdzonych przepisów lub opinnie
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez kamila1988_a dnia Pon 16:31, 14 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Lonia
Administrator
Dołączył: 02 Cze 2006
Posty: 342
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: Śro 22:08, 02 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Super przepis na kotlety schabowe
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
kataana33
1 Talar
Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 22:15, 02 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Próbowałam brokuły są świetne.
Pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
kamila1988_a
Administrator
Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 157
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 14:35, 03 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Jeśli któras z was ma jakis fajny przepis zapraszam piszcie nie ma jak to troche pogrzebac w kuchni
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez kamila1988_a dnia Czw 14:36, 03 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
kamila1988_a
Administrator
Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 157
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 16:39, 14 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Chleb nadziewany szpinakiem
Składniki:
średni okrągły chleb
1/2 kg świeżego szpinaku lub 1 op. mrożonego
łyżka oliwy
szklanka startego sera
szklanka półtłustego twarogu
szklanka pokrojonego boczku lub wędzonej kiełbasy
duża cebula
2-3 ząbki czosnku
jajko
przyprawy: sól, pieprz, bazylia,świeży lub suszony koperek
Z chleba odkrój czapeczkę i wydrąż miąższ.
Szpinak przebieramy, myjemy, siekamy i dusimy na łyżce oliwy. Jeśli używamy mrożonego szpinaku podgrzewamy go aż woda odparuje. Studzimy.Szpinak mieszamy z serem i twarogiem, wędliną, jajkiem, pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem na jedną gładką masę. Przyprawiamy. Farszem napełniamy bochenek i przykrywamy czapeczką. Pieczemy 2 godziny w 150 C. Można by zamiast twarogu dać serek ziołowy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
marek20
1 Talar
Dołączył: 01 Lut 2015
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: szczecin
|
Wysłany: Pon 11:46, 09 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
No spróbowałem przepis kamili i jak najabardziej smaczne
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
dunlopix
1 Talar
Dołączył: 21 Kwi 2016
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 21:11, 21 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
Bardzo prosty przepis na bardzo dobry chleb
Składniki
500 g mąki pszennej (za jednym razem zmieszałem też mąkę pszenną z mąką żytnią w stosunku mniej więcej 3 do 1 i też wyszło super)
14 g drożdży suchych (dwie torebki po 7 g)
dwie łyżeczki cukru
dwie płaskie łyżeczki soli
4 łyżki otrębów owsianych (w oryginalnym przepisie są to płatki owsiane – mi wyszło super i z jednym i z drugim składnikiem)
400 ml (dwie szklanki) ciepłej wody
opcjonalnie przyprawy do smaku – raz użyłem dwóch łyżek oregano, dwa razy zrobiłem chleb bez dodatków – z przyprawami radzę eksperymentować wedle własnego uznania
nieco tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy
Przygotowanie chleba
Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut na bok.
Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) mieszam w dużej misce i wlewam do nich wodę z drożdżami
Wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawiam ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.
Wyrośnięte ciasto mieszam jeszcze delikatnie i przekładam do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy.
Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawiam na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.
Kiedy piekłem ten chleb po raz pierwszy, po wyjęciu z piekarnika odczekałem jakieś 15 minut, bo po prostu nie mogłem dłużej wytrzymać, i odkroiłem ciepłą jeszcze piętkę. To była najlepsza piętka chleba z masłem ever! Kolejne dwie świeże piętki odstąpiłem już swojej małżonce – nie wiem jak to rozwiążemy w przyszłości
Niemniej jednak chleb najlepiej smakuje dopiero po ostygnięciu, a najlepiej na drugi dzień. Nie radzę zabierać się za krojenie świeżutkiego wypieku, bo może się po prostu rozlecieć.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
halisali
Dołączył: 01 Maj 2016
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 20:18, 01 Maj 2016 Temat postu: |
|
|
PIERNIK ALPEJSKI
Składniki na biszkopt:
4 jaja
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 - 3 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka oleju
2 łyżki wody
Pozostałe składniki:
1 kg jabłek
galaretka truskawkowa
pół litra śmietany (30%)
40 sztuk nadziewanych pierników
2 galaretki cytrynowe
cukier waniliowy
czekolada
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać łyżkę oleju, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka z olejem i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.
Po upieczeniu biszkoptu, przekroić go na pół. 1 kg jabłek zetrzeć na tarce i usmażyć, pod koniec wsypać 1 galaretkę truskawkową. Lekko ciepłe jabłka wlać na pierwszą część biszkoptu, na to ułożyć 40 sztuk pierniczków alpejskich (ja kupuję nadziewane pierniki w Biedronce) i lekko wcisnąć w jabłka. Następnie ubić śmietanę 30 % (łaciata pół litra) z cukrem wanilinowym. Rozpuścić 2 galaretki cytrynowe w 1/2 l gorącej wody. Gdy będzie tężeć wlewać stopniowo do śmietany i dalej ubijać. Śmietanę wylać na pierniki (zostawić trochę na wierzch placka), na to nałożyć drugą część biszkoptu, posmarować resztą śmietany. Na wierzch zetrzeć tabliczkę czekolady.
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
littlebear
Dołączył: 14 Gru 2016
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 12:59, 16 Gru 2016 Temat postu: |
|
|
Kapusta zasmażana to jedna z moich ulubionych potraw. Najlepsza i niedościgniona jest w wykonaniu mojej babci, która kapustę zasmażaną przygotowuje bez pośpiechu, maltretując nozdrza rewelacyjnymi zapachami.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|